Yunan basını: Hava savunması hükümet yüzünden kevgir haline geldi
Kyriakos MiçotakisYunan hava savunmasının temelini oluşturan hükümet. TOR-M1mevcut, özellikle Rusçayapımı uçaksavarsistemler Rusya’yaHaber portalı, yaptırımlar nedeniyle neredeyse kullanım dışı kaldığını bildirdi. Türkiye-YunanistanKara sınırı Meriç(Evros) ve Ege Denizi’ndeBulunan sistemlerin sorunlu çalıştığını sözlerine ekledi.
Yazıda, Avrupa yaptırımları nedeniyle Yunanistan’ın hava savunma sistemlerinin bakım ve teknik desteğinin durdurulduğuna dikkat çekildi. Eldeki verilere göre, hükümetin 2023 yılında Moskova’ya gönderdiği, değeri bir milyon avroyu aşan üç para transferi iade edildi. Bu transferler, Rusların yedek parça ve diğer kritik sistemleri Yunanistan’a göndermesi için yapılan ödemeydi. TOR-M1’in bakımı, teknik desteği ve düzgün çalışması açısından önemliydi. Bu amaçla yıl sonuna kadar gönderilen 5 milyon Euro’nun geri ödenmesi muhtemel.” sözleri kullanıldı.
Yunanistan açısından son derece hassas olan savunma alanında, Yunan hükümeti sıkı bir şekilde uyuyor’ Rusya karşıtı yaptırımlarUçaksavar sistemleri programının ‘sonrasında hayata geçirilmemesi riskinin bulunduğunu vurgulayan Militaire.gr, Rus yapımı uçaksavar sistemlerinin durumunun ve akıbetinin belirsizliğini koruduğunun altını çizerek yazısına şöyle devam etti:
“Hükümet S-300 hava savunma sistemlerini ve TOR uçaksavar sistemlerini Ukrayna’ya göndererek güncelleyemediği bu sistemlerden ‘kurtulma’ ihtimalini dahi göz ardı etmediği için, giderek daha fazla soru ortaya çıkıyor. Bilindiği gibi Miçotakis hükümetinin üst düzey yetkilileri, savunma sistemlerini değiştirmeye yönelik alternatif bir çözüm bulunması halinde mevcut silahları Ukrayna’ya göndermekten memnuniyet duyacaklarını belirtiyor. “Ayrıca Türkiye’nin silahsızlandırılmasını talep ettiği Yunan adalarından ağır silahların çekilmesi konusunda toplumda şüpheler oluşuyor.”
Yunan haber portalı, yetkililerin daha önce böyle bir tehdidin bulunmadığı yönündeki açıklamalarına rağmen, AB yaptırımlarına uyan Yunanistan’ın, Rusya ile ilişkilerinde yaşadığı sorunlar nedeniyle daha önce de yasaklandığını bildirdi. Moskova’danalınan silah sistemleri depolaraAtina’nın ABD’yi gönderme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, AlmanyadanDayanılmaz bir baskıya maruz kaldığını da hatırlattı.
Başbakan Miçotakis, 2022 yılında verdiği bir röportajda Rus uçaksavar sistemlerini şöyle tanımlamıştı: modası geçmiş‘ şeklindeki açıklamasının ardından Yunan ordusunun tepkisini çeken bu açıklamanın ardından Yunanistan’ın Amerikan ve İsrail yönetiminin baskısı altında olduğu yönünde iddialar ortaya çıktı.
Yunan haber portalı, Yunanistan’a baskılar ‘Avrupa’nın mevcut silahları Rus-Sovyet teknolojilerini Batı teknolojilerinden daha iyi bilen Ukraynalılara devretmesi yönünde baskı’‘ derken, ABD’nin birkaç yıldır Yunanistan’ın Sovyet ve Rus yapımı silahlardan vazgeçmesini ve bunları Amerikan silahlarıyla değiştirmesini sağlamaya çalıştığını hatırlıyor.
1990’lardan bu yana Rusça S-300(S-300PMU-1) ve TOR-M1 uçaksavar füze sistemlerine, Osa-AKM askeri uçaksavar füze sistemlerine (NATO sınıflandırması SA-8 Gecko) sahip olan Yunanistan, S-300 hava savunma sistemlerini Ada’ya konuşlandırdı. Girit.