Avrupa Birliği, Facebook’un ana şirketi Meta’ya 1,3 milyar dolar ceza verdi
Avrupa Birliği , Pazartesi günü Meta’ya 1,3 milyar dolarlık bir gizlilik cezası uygulayarak transatlantik veri transferlerini Ekim ayına kadar durdurmasını talep etti. Ceza, AB’nin katı veri gizliliği yasalarının beş yıl önce yürürlüğe girmesinden bu yana en büyük ceza.
İTİRAZ PLANLAMASI
Dublin’deki Avrupa genel merkezi Meta, İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından denetlenmektedir. Meta, Avrupa’daki kullanıcıları için hizmetlerin durdurulabileceği konusunda uyarıda bulundu ve bu kararın hızla durdurulması için temyize gitmeyi planlıyor.
HUKUKİ ÇALIŞMADA YENİ AŞAMA
Bu durum 2013’te başladı ve Avusturyalı avukat ve mahremiyet aktivisti Max Schrems’in sonucudur. Facebook ‘nın veri kullanımına ilişkin şikayeti, gelişen bir hukuksal çabada yeni bir aşamaya işaret ediyor. AB ve ABD’nin ortasında veri gizliliği konusunda farklı bakış açılarının olduğunu ortaya koymaktadır.
GİZLİLİK KALKANI İPTAL EDİLEN SÖZLEŞME
2020’de AB’nin en yüksek mahkemesi, AB-ABD veri aktarımlarını yöneten Zımni Kalkan anlaşmasını iptal etti. Bu, Meta’nın transatlantik veri transferlerini düzenlemek için kullanılan standart yasal sözleşmeler üzerindeki etkisini gözden geçirmesine yol açtı. Ancak AB’nin kapatma yetkilileri, İrlandalı düzenleyicilerin bu konudaki ilk kararını geçen ay veto etmişti.
SADECE FACEBOOK İÇİN KULLANILABİLİR
Açıklanan karar sadece Facebook için geçerli olup Instagram ve yine Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp için geçerli değil. Meta, karara itiraz edeceğini ve Facebook’un Avrupa Birliği’ndeki hizmetinde acil bir kesinti olmayacağını söyledi.